zdrowe frytki

Zdrowe frytki – jak zrobić?

Frytki dla wielu z nas są najpyszniejszą przekąską, sposobem na kolację, obiad czy podwieczorek. Mnóstwo osób nie wyobraża sobie życia bez frytek. Jednak nie każdy może pozwolić sobie na ich niezdrową, wysokokaloryczną wersję. Współcześnie istnieją jednak sposoby na zdrowe frytki, z których warto skorzystać, by móc cieszyć się i pysznym smakiem, i niewygórowaną kalorycznością.

Bogactwo witamin w ziemniakach oraz zdrowa wersja frytek

Mnóstwo osób uważa, niestety błędnie, iż ziemniaki same w sobie nie są zbyt zdrowym warzywem, nie dostarczają do naszego organizmu cennych składników. Jest to bardzo błędne założenie, gdyż tak naprawdę w ziemniakach kryją się spore pokłady witaminy C. Atutem ziemniaków jest także pozytywny wpływ na pracę jelit. Ziemniaki zawierają sporo potasu, jak i błonnika. Ich zła sława bierze się z faktu, iż posiadają w sobie dużą ilość skrobi, czyli węglowodanów. Jednak ich sporą zaletą jest kaloryka – po zjedzeniu ziemniaków człowiek długo nie odczuwa głodu.

Frytki bez wątpienia nie kojarzą się dobrze – zazwyczaj mówiąc o nich mamy na myśli chrupiące, ociekające tłuszczem paski ziemniaków, które dołączane są do fast-foodowych dań. Jednak tak naprawdę nie wszystkie frytki muszą tak wyglądać.

Jak zrobić dietetyczne frytki?

Jak zrobić pierwszy krok do zdrowych, dietetycznych frytek?

Przede wszystkim warto odrzucić frytki mrożone, kupowane w ogromnych workach. Ponadto, jeśli chcemy zachować smukłą linię lub zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów, warto z pewnością zrezygnować z frytek smażonych w głębokim tłuszczu.  Zdrowe frytki to domowe frytki z piekarnika, pieczone bez dodatku tłuszczu, wykonane z dobrej jakości domowych ziemniaków, na świeżo.

Wystarczy obrać kilka ziemniaków, pokroić je w słupki, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić kilkoma kroplami oliwy z oliwek i posypać ulubionymi przyprawami. Tak przygotowane ziemniaki należy włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.

Pieczenie ziemniaków odbywa się bez głębokiego tłuszczu, dzięki czemu nie nasiąkają one niezdrowym olejem, a co za tym idzie – nie pozwalają na przybycie nowych kilogramów.

Do przygotowania frytek, możemy użyć frytkownic beztłuszczowych lub po prostu skorzystać z pierkarnika.