olej do frytek

Olej do frytkownicy – co musisz wiedzieć?

Frytkownica jest fantastycznym urządzeniem, które sprawdza się zarówno podczas użytku domowego, jak i w restauracji. Niezbędnym komponentem, który pozwala na prawidłowe jej użytkowanie jest olej. Jaki olej do frytkownicy wybrać oraz jak smażyć frytki, by to danie było odrobinę zdrowsze i bardzo smaczne?

Czym musi charakteryzować się tłuszcz do frytkownicy?

Zanim ostatecznie dojdzie do rozstrzygnięcia, jaki olej do smażenia frytek jest najlepszy, warto w ogóle zastanowić się, który dostępny na rynku produkt nadaje się do potraw tego rodzaju. Główną cechą tłuszczu dedykowanego smażeniu frytek powinna być wysoka odporność na bardzo wysoką temperaturę. Jest to niezwykle ważne, gdyż wpływa to na fakt, czy tłuszcz będzie zdrowszy, czy nie. Dobrze byłoby, gdyby wybrany przez nas tłuszcz osiągał temperaturę dymienia dopiero po przekroczeniu 210 stopni Celsjusza.

Kolejnym bardzo istotnym czynnikiem, jaki powinien towarzyszyć dobrym tłuszczom nadającym się do smażenia, jest ich stabilność. Chodzi tutaj o odporność oleju na wiele różnorodnych przemian, które zachodzą podczas smażenia. Głównie chodzi o hydrolizę, polimeryzację czy utlenianie.

Ważne jest, by tłuszcz był również odporny na ciągłe podnoszenie temperatury i studzenie, jednak nawet najlepszej jakości tłuszcz po kilku sesjach smażenia należy wymienić.

Jaki olej do smażenia frytek wybrać?

Oleje, które nadają się rewelacyjnie do smażenia, to nie całkowita nowość na rynku. Faworytem, który świetnie sprawdza się właśnie w takich sytuacjach jest olej kokosowy. Nawet kilka godzin intensywnego smażenia oraz utrzymywania temperatury ok. 180 stopni Celsjusza nie jest w stanie zmienić jego właściwości. Ponadto, olej kokosowy może pochwalić się wieloma właściwościami, przede wszystkim bakteriobójczymi oraz wspomagającymi spalanie tkanki tłuszczowej.

Masło glee oraz smalec to kolejne miejsca na podium, jeśli chodzi o olej do frytek. Są to tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, które jednocześnie mogą pochwalić się zawartością cennych kwasów tłuszczowych nasyconych, które rewelacyjnie nadają się do smażenia. Pozostałe propozycje to oliwa z oliwek oraz olej z awokado, nieco trudniej dostępny od pozostałych.

Zobacz rekomendowane oleje do frytkownicy: