frytki z patelni

Jak zrobić frytki na patelni?

Praktycznie każdy z nas wie, co to są frytki i co jakiś czas przyrządza je u siebie w domu. Jednak, o dziwo, nie każdy dysponuje u siebie profesjonalną frytkownicą, urządzeniem, które zostało stworzone właśnie dla tego dania. Mnóstwo osób radzi sobie domowymi sposobami, a jednym z nich jest smażenie frytek na patelni. O dziwo, nie jest to trudny sposób, czasem wręcz łatwiejszy, niż smażenie z wykorzystaniem frytkownicy. Ponadto, smażenie na patelni zazwyczaj zabiera mniej tłuszczu, niż tradycyjne smażenie w frytkownicy.

Frytki tradycyjne z patelni

W zasadzie przygotowanie tradycyjnych frytek z patelni nie różni się od tych przygotowywanych we frytkownicy. Należy obrać ziemniaki ze skórki, umyć je, a następnie pokroić w słupki o boku ok. 1 cm. W zależności od tego, czy chcemy uzyskać frytki bardziej chrupkie, czy mniej, urządzamy im kąpiel w cukrze. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i wykładamy pierwszą partię frytek. Oleju na patelni nie da się wlać w takiej samej ilości jak w przypadku frytkownicy, dlatego można mówić, że jest to nieco zdrowsza wersja frytek. Po ich usmażeniu, czyli po kilku minutach, kiedy zrobią się chrupkie i złociste, wyjmujemy frytki i odsączamy za pomocą papierowego ręcznika.

Zdrowe frytki z patelni

Na patelni możemy przygotować również frytki w zdrowszej wersji, bez nadmiaru tłuszczu. W tym przypadku postępujemy z ziemniakami w bardzo podobny sposób – obieramy je, myjemy. Możemy pokroić je zarówno w słupki, jak i w ósemki. Po przygotowaniu, posypujemy ziemniaki swoimi ulubionymi przyprawami. Polecane są zioła prowansalskie oraz papryka ostra mielona bądź papryka słodka. Do przygotowania tych frytek potrzebna nam będzie patelnia, a na niej rozgrzana jedna łyżka masła klarowanego. Kiedy masło się rozgrzeje, wysypujemy na patelnię ziemniaki i smażymy je na zloty kolor.

Jeśli nie do końca lubimy ziemniaki w takiej wersji, a mamy ochotę na smażone warzywa, można zastąpić je marchewką, pietruszką, batatem czy selerem. Jest to świetna alternatywa, która z pewnością niejednemu przypadnie do gustu.