chrupiące frytki

Jak zrobić chrupiące frytki w 5 krokach

Frytki – wydaje się to być bardzo prostą potrawą, jednak nie dla wszystkich. Nie zliczymy ile razy wychodziły zbyt blade, zbyt miękkie, zbyt przypalone czy zbyt twarde. Niejednokrotnie zadajemy sobie pytanie, co zrobić, by w końcu wyszły idealne – idealnie chrupiące, złociste i niezwykle smaczne?

Jakie ziemniaki wybrać do przygotowania frytek?

Głównym składnikiem, z którego tworzy się frytki, jest ziemniak. To właśnie na nim powinniśmy skupić swoją uwagę. Jeśli chcemy uzyskać smaczne, chrupiące, złote frytki, musimy użyć do tego celu odmian uniwersalnych. Świetnie sprawdzą się ziemniaki Irys bądź Irga. Tego rodzaju ziemniaki są nieco bardziej zbite, mniej wodniste, bardziej jednorodne. Po usmażeniu dość łatwo się rozpadają. W przypadku, kiedy chcemy uzyskać puszyste w środku frytki, warto pochylić się nad typem C, które są bardziej mączyste.

Idealne frytki krok po kroku

  1. Przede wszystkim obieramy ziemniaki, wkładamy je do miski z zimną wodą, przez co nie będą zmieniać koloru, a następnie tniemy na dość grube plastry, a następnie na słupki.
  2. Po skrojeniu wszystkich ziemniaków odkładamy je do miski, zimną wodę wylewamy, a zamiast niej wlewamy wrzątek i dodajemy jedną łyżeczkę cukru.
  3. Po ok. 10 minutach wylewamy wodę, a frytki osuszamy za pomocą papierowego ręcznika.
  4. Rozgrzewamy olej we frytkownicy do ok. 150 stopi Celsjusza, po rozgrzaniu umieszczamy w środku frytki, a olej powinien przykrywać ich powierzchnię.
  5. Smażymy frytki do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Następnie wyciągamy je łyżką cedzakową na deskę, odczekujemy kilka minut do ich wystygnięcia i po raz kolejny wkładamy je do frytkownicy. Smażymy je do momentu, aż zrobią się rumiane.
Frytki w oleju

Tajemnicą smacznych chrupiących i rumianych frytek jest cukier, a właściwie kąpiel w cukrze. Cząsteczki cukru wpierw rozpuszczają się w ciepłej wodzie, wsiąkają w ziemniaki, a następnie ulegają skarmelizowaniu podczas smażenia.

Ważnym elementem jest także podwójne smażenie frytek – pierwsze zamyka strukturą warzywa, zaś drugie nadaje im niesamowitej chrupkości.

Jeśli chcemy skorzystać z profesjonalnej frytkownicy to warto sprawdzić nasz ranking frytkownic i wybrać najlepszą frytkownicę dla nas.